Rejestracja w Migrationsverket (urząd migracyjny)

Z ostatniej chwili

Przeczytaj również

Pogoda

Reklama

Popularne Newsy

Nasze społeczności

My na Pinterest

The crew of ORP on e...
Action anti-smog in...
Can you cut a tree w...
Responsibility for s...
Green production lin...
Natural Energy Fund...
How to increase safe...
Public holidays in D...
Public holidays in A...
Public holidays in G...
More Pins »

Reklama

Rejestracja w Migrationsverket (urząd migracyjny)
Posted by

Rejestracja w Migrationsverket (urząd migracyjny)

REJESTRACJA DLA PRZYBYŁYCH

Planujesz dłuższy pobyt w Szwecji, a nie wiesz co masz załatwić? My pomożemy ci podjąć właściwe kroki.  Po pierwsze należy zarejestrować się w Migrationsverket najpóźniej na 3 miesiące od przyjazdu do kraju. Aby to zrobić, powinno się udać do najbliższego Urzędu Migracyjnego, w celu wypełnienia blankietu nr 14001, „Registrering av uppehallsrätt”. Podczas rejestracji najważniejsze jest, aby pamiętać o posiadaniu koniecznie ważnego dowodu osobistego, czy paszportu, który umożliwi potwierdzenie obywatelstwa.

Pod następującym adresem internetowym: www.migrationsverket.se/info/1220.html znajduje się formularz, który należy wypełnić, a potem dostarczyć do Migrationsverket. W wyżej podanej witrynie można także znaleźć adresy najbliższych placówek urzędu. Ponadto istnieje też możliwość rejestracji on-line: www.migrationsverket.se/info/1231.html.

REJESTRACJA POBYTU DLA WŁAŚCICIELI FIRM I PRACOWNIKÓW

Jeśli zamierzasz otworzyć własną firmę należy oprócz kopii dowodu osobistego należy dołączyć dokumenty przedstawiające proces jej zakładania, tj. wypełnione blankiety do Bolagetsverket (odpowiednik polskiego Urzędu Rejestracji Spółek) i Skatteverket (odpowiednik polskiego Urzędu Skarbowego), rachunki zakupu materiałów czy kontrakt na wynajem lokalu. Najlepiej jest też dołączyć dokumenty, które potwierdzają doświadczenie zawodowe w tej branży.

Jeśli jesteś pracownikiem do wcześniej podanych dokumentów powinno się dołączyć umowę o pracę, w której powinny być wyszczególniony zakres obowiązków, adres itp. Oraz podpis pracodawcy.

Będąc specjalistą w danej dziedzinie, chcąc założyć firmę jednoosobową, należy dostarczyć dokumenty czy dyplomy potwierdzające kompetencje oraz kopie przetłumaczonych umów o pracę.

 

Fot: sxc.hu

3 0 2308 13 kwietnia, 2016 News, Praca i pobyt, Prawo, Przewodnik Kwiecień 13, 2016

Dodaj komentarz

Reklama

2209_banners 2014-09-05_stenaline_transport_300x250 Image Banner 300 x 250

Przelicz waluty

My na Twitterze

  • Wystąpił błąd, co prawdopodobnie oznacza, że kanał nie działa. Spróbuj ponownie później.

Reklama

Nasi fani na Facebooku

Video

  • Wystąpił błąd, co prawdopodobnie oznacza, że kanał nie działa. Spróbuj ponownie później.

Wszelkie prawa zastrzeżone. Prawa do powielania, używania i publikacji zawartości strony internetowej http://www.WirtualnaSzwecja.pl lub jej części podlegają przepisom ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994 r. (Dz. U. Nr 24, poz. 83 z późn. zm.). Wszystkie znaki towarowe zostały użyte tylko w celach informacyjnych i należą do ich właścicieli.